«

»

jul 01

E mint Elengedés

E- mint elengedesA boldogsághoz vezető út egyik lépcsőfoka az elengedés.

Az elengedés, ami nem könnyű, mert folyton ragaszkodunk. Ragaszkodunk elmékhez, ideákhoz, elképzelésekhez, hitrendszerekhez, emlékekhez, tárgyakhoz és emberekhez. Igen. Emberekhez.

Boldogak csak a jelenben lehetünk. A múltban lehet, hogy boldogak voltunk, de az már nincs itt. Álmodozhatunk boldog jövőről, de az még nincs itt. Itt és most csak a jelen van. Ezt kell felülvizsgálnunk. Van-e a jelenünkben valami, ami megrekedt? Nem mozdul semerre? Vannak-e elavult, régi dolgaink, amelyek csak vannak, de nem használjuk őket semmire. Van-e olyasmi az életünkben, amelyet régóta cipelünk magunkkal fölöslegesen? Érzed a súlyát? Nehéz? Hát, tedd le!

– Engedd el! – mondják.

– De hogyan? – kérdezed te.

Az elengedés nem megy parancsszóra, sem egyik napról a másikra. Néha egy papír fecnit is nehezen dobunk ki, nemhogy, ha egy fontos dolog, netán személy elengedéséről van szó.

Az elengedésre meg kell érni, és csak szívből lehet. Fejből soha.

Először is tisztázd le magadban, miért akarod elengedni?

Másodszor, hogy elakarod-e engedni? Sokszor annyira ragaszkodunk, hogy igazán el sem akarunk engedni.

Harmadszor pedig, hogy hogyan tudom elengedni? Többféle módszer van rá. Leírhatod, majd elégetheted. Képzeletben bedobozolhatod, rakétához kötheted, kilőheted a világűrbe. Lufiba csomagolhatod. Az elengedés folyamatának kivitelezéséhez csak a saját képzeleted szabhat határt.

Becsuknád magad mögött az ajtót? Elvágnál minden szálakat? Soha többé hátra sem néznél? Tedd, ha ez jól esik. De lehet, hogy ez túlságosan fájna.

Inkább csak hagyd. Hagyd, hogy magától megtörténjen. Hagyd, hogy át folyjék rajtad. Mint amikor a csap alá teszed a tenyeredet és lágyan átfolyik rajta a víz. Elengeded. Ha markolod, semmi nem marad a tenyeredben. De ha hagyod, hogy csak folyjék, akkor lágyan megérint, és továbbmegy.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Az alábbi HTML kódok használhatóak: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>