Bach virágok

Bach virágok, Bach virágterápia
A Bach virágterápia dr. Edward Bach angol orvos nevéhez fűződik; egy szelíd lelki-érzelmi egyensúlyi állapotot helyreállító rezgésterápia. Világszerte nagyon megbecsült és hatékony alternatív gyógymód.
Az 1900-as évek elején dr. Bach felfedezte, hogy bizonyos magas rezgésű virágok egy-egy érzelmi és lelki állapotnak felelnek meg. A virágokból nyert esszenciák a negatív érzelmi állapotokat befolyásolják, elindítják az öngyógyító folyamatokat és felszabadítják a testet, hogy képes legyen harcolni a stressz ellen.
A Bach virágterápia 38 esszenciából áll, ebből 37 különféle vadvirágból és fák virágzatából készül, egy közülük kivételt képez („Rock Water”), amihez természetes gyógyforrás vizét használják fel.
Bach doktor a 38 virágesszenciát 7 csoportra osztotta, az általa meghatározott alapkonfliktusoknak megfelelően, amelyek gátolhatják az embert az önmegvalósításban, kiteljesedésben.
A hét csoport a következő:

  • félelem
  • bizonytalanság
  • a jelen iránt csekély érdeklődés
  • magányosság
  • túlérzékenység mások elképzeléseire és befolyásolására
  • lemondás vagy elkeseredés
  • mások jólétével való túlzott törődés

 

Az esszenciák ezen belül oldják a félelmeket, bűntudatot, önbizalomhiányt, rugalmatlanságot, önsajnálatot stb.
A gyógyulás szakaszában létrejön a békesség, a remény, az öröm, a hit, a bizonyosság, a bölcsesség és a szeretet érzése.
A 38 esszencián kívül Bach doktor létrehozott egy vészhelyzetekre való kombinációt, amelynek a „Rescue Remedy” („Elsősegély cseppek”) nevet adta. Kihívások előtt, extrém stresszes szituációkban, rossz hír, megrázó események kapcsán harmonizálja a félelmet és az idegességet, képessé teszi az embert szembenézni az adott helyzettel.
Bach doktor szerint az egészség és a boldogság abból fakad, hogy összhangban élünk saját természetünkkel és azt a munkát végezzük, ami a számunkra a legmegfelelőbb.

„Az egészség attól függ, hogy harmóniában vagyunk-e lelkünkkel”

dr. Edward Bach